Aineistot

Yleistä aineistoista

Aineistot ovat materiaaleja, joita opettaja voi lisätä kurssiin oppimisen tueksi. Usein käytettyjä ovat esimerkiksi Word-, PDF- ja PowerPoint -tiedostot. Voit näyttää materiaalit joko yksittäin tai kansioihin paketoituina. Voit lisätä aineistoja sisältäviä tiedostoja ja kansioita kurssiin hiirellä vetämällä tai käyttämällä kurssin osioissa olevia Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkejä. Aineistot näkyvät kurssin osallistujille linkkeinä, joiden vieressä on tiedostotyyppiä vastaava ikoni.

Ylläpitäjä voi sivuston asetuksissa pakottaa kuvauksen lisäämisen aineistojen ja aktiviteettien yhteyteen Sivuston hallinta > Moduulit > Aktiviteettimoduulit > Yleiset asetukset.

Tiedosto

Riippuen tiedostotyypistä, tiedosto joko näytetään opiskelijoille kurssinäkymässä tai avataan erilliseen sovellukseensa. Tiedosto voi sisältää tukitiedostoja. Esimerkiksi html-sivulla voi olla upotettuna kuvia tai Flash-animaatioita.

Huomaa, että opiskelija tarvitsee omalle koneelleen ohjelmat, joilla tarjoamasi tiedostot voi avata.

Tiedostoa voi käyttää esimerkiksi:

  • esityksen kalvojen jakamiseen
  • verkkosivuston lisäämiseen kurssialueelle
  • lähtöaineistoksi opiskelijoiden tehtäville

Kansio

Kansion avulla voit kerätä useita tiedostoja yhteen paikkaan, mikä vähentää tilantarvetta kurssialueella. Sen sijaan, että lisäisit kurssialueelle useita tiedostoja, lisäät sinne kansion, johon lisäät kaikki haluamasi tiedostot.

Voit tuoda tiedostot pakattuna tiedostona (ZIP) ja purkaa ne, tai luoda tyhjän kansion ja tuoda siihen tiedostoja.

Kirja

Kirjan avulla voit luoda monisivuisia materiaaleja kirjan tyyppiseen formaattiin eli jäsentää asian lukuihin ja alilukuihin. Kirja voi sisältää tekstin lisäksi multimediatiedostoja, ja se on hyödyllinen sellaisten pitkien ohjeiden ja muun materiaalin esittämiseen, joka voidaan jakaa osiin.

Kirjaa voi käyttää esimerkiksi:

  • luettavan materiaalin esittämiseen
  • henkilökunnan käsikirjana
  • opiskelijan näyteportfoliona

Sivu

Sivua käyttäen voit luoda kurssialueelle alasivuja, joihin kannattaa laittaa kaikki vähänkin pidemmät ohjeet ja käytännön asiat linkin taakse varsinaista kurssialuetta pidentämästä. Voit lisätä sivulle tekstiä, kuvia, ääntä, videota, linkkejä ja upottaa koodia, esimerkiksi Google mapsista.

Sivun etuja verrattuna tiedostoihin on, että se on saavutettavampi esimerkiksi mobiilipäätelaitteilta, ja se on helpommin muokattavissa. Sivut tallennetaan tietokantaan eikä tiedostoiksi.

Verkko-osoite

Verkko-osoite -aineistolla opettaja voi linkittää ulkoisiin verkkosivuihin tai muihin aineistoihin. Kaikki mikä on vapaasti verkossa saatavilla, kuten dokumentit ja kuvat, voidaan linkittää. Opettaja voi kopioida ulkoisen sivun osoitteen selaimen osoitekentästä tai etsiä sitä oppimisympäristön repositorio-kytkentöjen kautta esimerkiksi Flickristä tai YouTubesta, riippuen mitä repositorio-kytkentöjä sivustolla on käytössä.

Ohjeteksti

Ohjeteksti ei ole varsinainen aineisto vaan esim. tekstiä ja kuvia, joita voi lisätä kurssialueen aiheosioihin aineisto- ja aktiviteettilinkkien väleihin ja otsikoiksi.

IMS-sisältöpaketti

IMS-sisältöpaketteja voi luoda ja muokata erilaisilla sisällöntuotantotyökaluilla. Sisältö esitetään tyypillisesti usealla sivulla navigaation kanssa. Erillinen sisällöntuotantotyökalu tuottaa .zip-tiedoston, joka voidaan ladata kurssialueelle IMS-sisältöpaketti -aineistona. Pakattu tiedosto puretaan automaattisesti. Sisällön esittämiseen on vaihtoehtoja, kuten ponnahdusikkuna, navigaatiolista tai painikkeet