Varmuuskopiointi ja palauttaminen

Kurssin tärkeät tiedot on syytä varmuuskopiot aika ajoin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:

  • ennen sisältöjen poistamista,
  • tärkeiden tenttien jälkeen,
  • vanhaa kurssialuetta siivottaessa uuden pohjaksi.

Varmuuskopiointi on yksi tapa tallentaa olemassaoleva kurssi mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Kurssin varmuuskopiominen ja palauttaminen voi auttaa, jos kurssi tai jokin sen osista ei käyttäydy odotetulla tavalla.

Varmuuskopiointi

Varmuuskopioinnissa on oltava tarkkana, että varmuuskopioon saadaan kaikki tarvittavat sisällöt. Varmuuskopio on syytä tallentaa paikkaan, jossa se varmasti pysyy tallennettuna. Sivuston ylläpitäjällä on todennäköisesti tieto organisaation varmuuskopiontikäytännöistä. Toimi seuraavasti:

  1. Napsauta kurssin etusivun hammasrattaan takaa Varmuuskopiointi.
  2. Tavallisimmin varmuuskopiossa tarvittavat sisällöt ovat oletusarvoisesti valittuna mutta usein halutaan jättää osallistujat pois varmuuskopiosta eli jos haluat tehdä näin niin ota ruksi pois kohdasta "sisällytä osallistujat".  Voit muuttaa muita valintoja tarpeesi mukaan. Napsauta Seuraava.
  3. Voit tarkentaa, mitä sisältöjä haluat mukaan varmuuskopioon. Oletusarvoisesti kaikki ovat valittuina. Poista tarvittaessa tarpeettomat. Huom! Silloin kun varmuuskopioon ei sisällytetä osallistujia näkyy käyttäjädata-sarakkeessa punaisia rukseja, näistä ei tarvitse välittää. Napsauta Seuraava.
  4. Näet listan varmuskopioitavista asioista ja voit nimetä varmuuskopiotiedoston haluamallasi tavalla. Tiedostopäätteen on oltava .mbz. Napsauta sivun alareunassa Suorita varmuuskopiointi.
  5. Kopion tekeminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin - tai enemmänkin.
  6. Kun varmuuskopiointi on valmis, saat siitä ilmoituksen Varmuuskopio luotiin onnistuneesti. Napsauta Jatka.
  7. Sinut ohjataan sivulle Kurssin hammasratas > Palauta, jonka osiossa Kurssin varmuuskopioalue näet uuden varmuuskopiosi.
  8. Tallenna varmuuskopiotiedosto oppimisympäristön ulkopuolelle napsauttamalla luodun tiedoston kohdalla Lataa ja valitsemalla sopiva tallennuspaikka.
Kurssin varmuuskopioalue

Palauttaminen

Palauttaaksesi varmuuskopioidun kurssin uudeksi kurssiksi tai olemassa olevan kurssin päälle, tee näin:

  1. Valitse kurssin etusivulta hammsaratas -> Palauta.
  2. Valitse varmuuskopiotiedosto
    • vetämällä tiedosto hiirellä pudotusalueelle,
    • napsauttamalla Valitse tiedosto -painiketta ja hakemalla tiedoston
      TAI
    • napsauttamalla Palauta Kurssin varmuuskopioalueella tai Käyttäjän yksityisellä varmuuskopioalueeella, jos haluamasi varmuuskopio näkyy siellä.

      Kurssin palauttaminen
  3. Tarkista avautuvalla sivulla palautettavan kurssin tiedot ja sisältö. Napsauta sivun lopussa Jatka.
  4. Valitse minne ja miten kurssi palautetaan. Vaihtoehtoja on useita:
    • Palauta uutena kurssina: Tässä kurssille on myös valittava Kategoria. Ylläpitäjä voi lisätä sivustolle kurssikategorioita Sivuston hallinnassa.
    • Palauta tälle kurssille: Valintoja ovat
      • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin
      • Poista tämän kurssin sisältö ja palauta
    • Palauta olemassaolevaan kurssiin: Valintoja ovat
      • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi olemassaolevaan kurssiin
      • Poista olemassaolevan kurssin sisältö ja palauta
      • Valitse kurssi -kohdassa on valittava listasta kurssi, johon varmuuskopio palautetaan.
  5. Napsauta Jatka sen vaihtoehdon kohdalla, jota haluat käyttää.

    Palautuksen kohde
  6. Valitse, mitä kurssin yksityiskohtia palautukseen otetaan mukaan ja napsauta Seuraava.
  7. Nimeä kurssi ja tee tarjotut valinnat. Valitse mitkä kurssin sisällöt otetaan mukaan ja otetaanko käyttäjätiedot mukaan. Napsauta sivun lopussa Seuraava.
  8. Näet esikatselun, joka luettelee valitsemasi asetukset ja sisällöt. Napsauta sivun lopussa Suorita palautus.
    Palauttaminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin.
  9. Saat ilmoituksen Kurssi palautettiin onnistuneesti. Napsauta Jatka.
  10. Sinut ohjataan palautetun kurssin etusivulle.

Ylläpitäjä voi myös palauttaa kursseja samalla tavalla asetuksiensa kautta: Sivuston hallinta > Kurssit  > Palauta kurssi.

Yksityiskohtaisempia ohjeita on sivulla Kurssin varmuuskopiointi ja palautus (ylläpitäjälle).