2. Todistuksen (Simple Certificate) lisääminen ja käyttäminen kurssilla.

Esimerkissämme meillä on kurssi jolla oleva tentti on suoritettava 80% oikein jotta opiskelija saa siitä suoritusmerkinnän. Kun hän on saanut tentistä suoritusmerkinnän hän on oikeutettu avaamaan todistuksen. Todistukseen tulostetaan suorittajan nimi, tentin arvosana pisteinä ja tentin suorituspäivämäärä.

1. Jotta voimme rajoittaa henkilön pääsyn todistukseen vasta kun hän on suorittanut tentin tietyllä arvosanalla niin kurssilla pitää olla suorituksen seurannan asetukset kunnossa sekä tentin että koko kurssin osalta, näiden lisäksi tenttiin on määritettävä hyväksymisraja. Näiden tekemiseksi on erillinen ohje 

Jos et ole määritä tentille hyväksymisrajaa ja tentti-aktiviteetille oikeita suoritusehtoja niin opiskelija saa tämän todistuksen auki millä tahansa arvosanalla.

2. Kun edellämainitut asetukset ovat kunnossa lisäämme kurssille todistuksen.
3. Avaa kurssi ja ota muokkaustila käyttöön
4. Klikkaa "lisää aktiviteetti tai aineisto"
5. Valitse avautuvalta listalta "Todistus" ja paina "lisää"

6. Anna todistukselle nimi ja kelaa sivua alaspäin "Muotoiluasetukset"-otsikon kohdalle.

 • Todistuksen taustakuva-kenttään voit ladata tietokoneeltasi kuvan jota haluat käyttää todistuksen taustakuvana.
 • Todistuksen teksti -kenttään kirjoitamme tekstin jonka haluamme näkyvän todistuksessa.

 

7. Todistuksen tekstin osa tiedoista tulee kirjoittaa muuttujina kuten oppilaan nimi, kurssin nimi, arvosana, suorituspäivämäärä jne. 

Tarkan listan käytettävissä olevista muuttujista näet 'todistuksen teksti' -ohjeen ohjeteksti-painikkeen avulla.

 

Esimerkissämme kirjoitamme "{USERNAME} on suorittanut kurssin {COURSENAME} arvosanalla {GRADE} päivämäärä: {DATE}"

Tämä tulostaa todistukseen "Erkki Esimerkki on suorittanut kurssin yhteiskuntaoppi1 arvosanalla 80,00 päivämäärä: 18.3.2015"

Se minkä aktiviteetin arvosana ja miten se esitetään riippuu muista todistukseen määrittelemistäsi asetuksista. Sama päivämäärän kohdalla.

8. "Todistuksen taustapuoli" -otsikon takaa voit valita millaisen taustapuolen haluat tulostaa todistukseen eli valita taustapuolen kuvan ja tekstin.

9. "Muut asetukset" -otsikon alla ovat todistuksen tärkeimmät asetukset.

Esimerkissämme haluamme todistuksen {GRADE} muuttujan esittävän Tentti-nimisen tentin suorituspäivämäärän ja arvosanan ja {DATE} muuttujan esittävän tentin suorituspäivämäärän. Tästä syystä;

 • Valitsemme "päivämäärä"-alasvetovalikkoon Tentti-aktiviteetin (eli tästä tulee {DATE}).
  Jos haluaisimme että todistus näytetään vasta kun esim. 2 tenttiä kurssilla on suoritettu on suositeltavaa käyttää päivämäärä-asetuksena "kurssin suorituspäivämäärä" -asetusta koska todistukseen ei voi määrittää että päivämäärä esitettäisiin kahdesta eri tentistä.
 • "Arvosana"-kenttään valitsemlle Tentti-aktiviteetin (eli tästä tulee {GRADE})
 • "Todistuksen arvosanojen esitysmalli"-alasvetovalikkoon "Arvosanat pisteinä"
 • Lopuksi asetamme vielä QR-koodin pois päältä valitsemalla "Tulosta todistuksen QR-koodi"-alasvetovalikkoon "ei"

 10. "Myöntämisasetukset" -otsikon alla voit määrittää:

 • Saavatko kurssin kaikki opettajat ilmoituksen myönnetyistä todistuksista.
 • "Muut vastaanottajat" kohdassa henkilöt jotka saavat opettajien lisäksi ilmoituksen myönnetyistä todistuksista. Tähän siis sähköpostiosoitteet pilkulla erotettuina.
 • "Näytä lisää..."-linkin takaa voit määrittää millaisena viestin vastaanottajat näkevät lähettäjän sähköpostiosoitteen/nimen, sähköpostiosoite/nimi voi olla keksitty esim. todistus@organisaatio.fi
 • Todistuksen toimitustavan.

 

Todistuksen toimitustavat ovat:

 • Avaus selaimessa: Avaa todistuksen uuteen selainikkunaan ja opiskelija voi tulostaa sen.
 • Pakota lataus: Pakottaa selaimen lataamaan todistuksen tietokoneelle PDF-tiedostona.
 • Lähetä sähköpostitse: Lähettää todistuksen oppilaalle sähköpostin PDF-liitetiedoston

Sen jälkeen kun käyttäjä on jollain edellä mainituista tavoista saanut todistuksensa ja hän avaa todistus-aktiviteetin kurssilla, hän näkee millä päivämäärällä se on myönnetty ja hän voi myös halutessaan tarkastella sitä suoraan kurssilla.

11. "Rajoita Pääsy" -otsikon alla voimme nyt rajoittaa pääsyn todistukseen ennen kuin tentti on suoritettu. Aloitamme tämän klikkamalla "lisää rajoitus..." ja valitsemalla "aktiviteetin suoritus"

12. Määritämme ehdoiksi että "opiskelijalla täytyy täyttyä seuraava ehto" "Tentti-aktiviteetti on merkittävä suoritetuksi" jotta todistuksen saa auki.

 

Jos et ole määrittänyt tentille hyväksymisrajaa ja tentti-aktiviteetille oikeita suoritusehtoja niin opiskelija saa tämän todistuksen auki millä tahansa arvosanalla.

13. Nyt asetukset ovat kohdallaan ja voimme tallentaa ja palata kurssille.

Kurssin opettaja voi esikatsella todistusta klikkaamalla todistus-aktiviteettia kurssilla ja valitsemalla "esikatsele todistusta"-välilehden ja klikkaamalla "lataa todistus"

Hän voi myös tarkastella opiskelijoille myönnettyjä todistuksia "Myönnetyt todistukset" -välilehdellä.

Joukkotoimnnot-välilehdeltä opettaja voi lähettää todistukset uudestaan sähköpostitse haluamilleen henkilöille tai kaikille opiskelijoille tai ladata kaikki todistukset itselleen yhdessä samassa PDF-tiedostossa.