Tietokannan käyttäminen entisen Palautuskansion korvaajana

Tietokannan käyttäminen entisen Palautuskansion korvaajana

Mediamaisterin toteuttamaa Palautuskansio-työkalua ei ole saatavissa Moodle 2-versioon, vaan esimerkiksi päivitettäessä 1.9-versiosta luodut palautuskansiot konvertoidaan Moodlen Tehtävä-työkaluun. Se ei kuitenkaan tarjoa mahdollisuuksia opiskelijoiden palauttamien dokumenttien jakamiseen myös muille opiskelijoille (ns. julkaisu-toiminto). Yhtenä vaihtoehtona on luoda Tietokanta vastaamaan entisiä palautuskansioita. Tässä hieman ohjeita miten:

Valmiin tietokantamallin käyttäminen entisen Palautuskansion korvaajana

 1. Lataa tämä tiedosto koneellesi.
 2. Luo kurssille uusi tietokanta-aktiviteetti ja anna sille nimi sekä kirjoita johdanto-kenttään jotain (johdanto korvautuu mallitiedoston tekstillä).
 3. Klikkaa sivun lopusta 'Tallenna ja näytä' ja siirry 'Mallit' välilehdelle.
 4. Hae kohdassa 1. lataamasi tiedosto koneeltasi 'Tuo' kohtaan joko 'Valitse tiedosto...' -painikkeella tai raahaamalla tiedosto sille varattuun laatikkoon ja klikkaa 'Tuo'.
 5. Laita rasti 'Korvaa nykyiset asetukset' ruutuun ja klikkaa 'Jatka'.

Nyt käytössäsi on tietokanta, johon

 • kurssin opiskelijat voivat palauttaa tiedostoja
 • opettaja voi julkaista halutut tiedostot kaikkien nähtäville hyväksy ikonista approve (Huom! Opettaja ei voi perua hyväksymistä/julkaisua mutta jos opiskelija muokkaa palautustaan, se täytyy hyväksyä uudestaan.)
 • käyttäjät voivat kommentoida tiedostoja.

Julkaisu- ja kommentointiasetukset tulevat mallitiedostosta mutta voit muuttaa niitä haluamiksesi Asetukset-lohkon kohdasta 'Tietokanta-aktiviteetin hallinnointi' > 'Muokkaa asetuksia'. Asetuksista voit myös halutessasi ottaa palautetuille tiedostoille arvioinnit käyttöön. Huomaa myös että kirjoittamasi johdantoteksti korvautuu mallitiedoston tekstillä, kirjoita siis haluamasi johdanto uudelleen.

Uuden tietokannan luominen ja muokkaaminen Palautuskansion tyyppiseksi

 1. Lisää ensin uusi Tietokanta-tyyppinen aktiviteetti 'Lisää aktiviteetti...' -alasvetovalikosta
 2. Anna tietokannalle nimi ja täytä tarvittavat asetukset (esim. sallitaanko kommentointi, vaaditaanko opettajan hyväksyminen, jne.). Napsauta lopuksi 'Tallenna ja näytä'.
 3. Kentät-välilehti avautuu automaattisesti. Lisää haluamasi kentät, esimerkiksi 'Tiedosto' ja 'Tekstialue' -tyyppiset kentät niin opiskelijat voivat lisätä tiedoston sekä kuvauksen. Anna kentälle sopiva nimi ja täydennä muut asetukset mielesi mukaan.
 4. Mene 'Näkymät' -välilehdelle ja muokkaa halutessasi eri näkymien asetteluja (Luettelonäkymä, Tietuenäkymä, Lisäysnäkymä, jne.). Vihje: kannattaa lisätä vielä ainakin 'Käyttäjä' -tieto (##user##) esimerkiksi yksittäisnäkymään, jotta käyttäjän nimi näkyy lisäyksen yhteydessä. Voit tarkastella valmiita näkymiä valitsemalla sivun yläreunan ylemmän rivin painikkeista: 'Näytä luettelo', 'Näytä tietue', Haku', 'Lisää tietue' -valinnoilla. Näkymien muokkaamisesta löydät lisätietoa englanniksi täältä.
 5. Kun haluamasi näköinen "palautuskansio" on valmis, toimivaksi testattu ja hyväksi havaittu, voit halutessasi kopioida sen mallipohjaksi 'Mallit' -välilehdellä 'Tallenna mallina' -kohdasta. Tällöin tietokantamalli on helposti käytettävissä myös muilla kursseilla.