Vedä kohde kuvan päälle-kysymystyyppi

"Vedä kohde kuvan päälle" -kysymystyyppi sallii taustakuvan määrittelemisen, jonka päälle oppilaiden tulee raahata joko kuva tai tekstivastaukset opettajan ennalta määrittelemiin sijanteihin. 

1. Aloita kysymyksen lisääminen "muokkaa tenttiä" -sivulla, valitse lisää -> lisää kysymys

2. Anna kysymykselle nimi ja kirjoita kysymysteksti, esimerkissämme kysymystekstinä on "Aseta Suomi paikalleen ja nimeä länsinaapurimme"

 

3. Esikatselu-otsikon alla valitse käytettävä taustakuva, jonka päälle opiskelijat raahaavat määrittelemäsi kohteet. 

 

4. Näet nyt lataamasi taustakuvan taustakuva-kentän alla.

 

5. Seuraavaksi määritetään kohteet joita opiskelijat raahavat taustakuvan päälle "raahattavat kohteet" -otsikon alla. Laajenna "raahattavat kohteet" -otsikko.

Kaikki raahattavat kohteet listautuvat opiskelijan näkymässä kuvan alapuolelle, jos haluat että niiden järjestys sekoitetaan joka kerta kun opiskelija avaa kysymyksen niin laita valinta kohtaan "sekoita raahattavien kohteiden järjestys joka kerta kun kysymykseen vastataan"

Yksi harmaa -"laatikko" vastaa yhtä raahattavaa kohdetta ja sen asetuksia: 

  • Tyyppi-kentässä valitaan onko kyseessä raahattava kuva vai teksti.
  • Ryhmä-kenttä ryhmittelee kohteet samaan ryhmään, saman ryhmän kohteita voi vetää vain toistensa pudotusalueille. Jokaisella samaan ryhmään kuuluvalla kohteella on sama ennalta määrätty taustaväri.
  • Jos asetat päälle asetuksen "rajoittamaton" kyseiseistä kohdetta voi käyttää useammassa aukkokohdassa (eli käytännössä se jää aina taustakuvan alapuolelle ja kopioituu siitä sitä mukaa uudeksi kopioksi, kun opiskelija siirtää yhden kopion yhteen pudotusalueeseen.)
     

Esimerkissämme määrittelemme kaikki kohteet eri ryhmiin.

 

6. Seuraavaksi määritelemme pudotusalueet joihin opiskelijat voivat raahata kuvan ja tekstin, tämä tapahtuu "Pudotusalueet"-otsikon alla. Pudotusalue näkyy tyhjänä "laatikkona" opiskelijalle taustakuvasi päällä. 

Valitse jokainen raahattava kohde omalle rivilleen "Raahattava kohde" -alasvetovalikkoon.

7. Tämän jälkeen palaamme "esikatselu"-otsikon alla ja määrittelemme mihin kohti taustakuvaa kohteet tulee raahata jotta vastaus on oikein eli missä kohti taustakuvaa opiskelijat näkevät tyhjän neliön. Oletuksena kaikki raahattavat kohteet ovat päällekkäin vasemmassa yläkulmassa josta sitten raaahaat ne yksitellen haluamillesi paikoille.

8. Lopuksi voit siirtyä sivun alaosaan ja painaa "tallenna muutokset ja jatka muokkaamista" ja tämän jälkeen esikatsella kysymystä viereisellä painikkeella ja testata sen toimivuuden. Jos muokkaat kysymystä muista aina palata sivun alalaitaan ja painaa "tallenna muutokset ja jatka muokkaamista"-painiketta ennen kuin aloitat uuden esikatselun.

11. Kun kysymys on valmis palaa sivun alalaitaan ja paina "tallenna muutokset" jotta koko kysymys tallentuu.

Pisteytys

Kaikki aukkokohdat ovat samanarvoisia, vain oikein täytetyt aukkokohdat antavat pisteen. Väärin täytetyt aukot eivät anna negatiivisia pisteitä.