Kurssin sulkeminen ja lopputoimet

Kurssin loppuessa opettajalla on muutamia vaihtoehtoja, mitä tehdä.

Kurssin sulkeminen opiskelijoilta

Jos kurssin loppuessa opiskelijoiden ei ole enää syytä päästä kurssialueelle, voit sulkea sen Asetukset-lohkon kohdasta Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia > Yleiset. Kurssia suunnitellessasi saatoit pitää kurssin suljettuna samasta asetuksesta. Osallistujat eivät kurssin sulkemisen jälkeen pääse katselemaan kurssisuorituksiaan, palautuksiaan ym. eivätkä näe kurssia kurssilistoilla.

Kurssin tyhjentäminen tapahtumista ja uudelleen käyttäminen

Jos kurssin tapahtumia ei ole tarpeen säästää, voit tyhjentää sen halutuista osallistujien toimista Nollaa-toiminnolla: Asetukset > Kurssin ylläpito > Nollaa. Tällä sivulla voit nollata eli tyhjentää kurssialueen osallistujatiedoista siten, että kurssin aktiviteetit ja muut asetukset säilyvät. Huomaa, että poistamalla tällä sivulla valitsemasi sisällöt tuhoat ko. käyttäjätiedot peruuttamattomasti. Nollaamisen jälkeen voit aloittaa samalla kurssipohjalla uuden kurssitoteutuksen uusien osallistujien kanssa.

Kurssin kopioiminen uudeksi kurssiksi

Voit kopioida kurssin käyttäjätietojen kanssa tai ilman niitä ja palauttaa Moodleen kokonaan uudeksi kurssiksi. Kurssin palautus on myös mahdollista tehdä jonkin jo olemassa olevan kurssin päälle. Kopioinnissa ja palautuksessa käytettävät työkalut löytyvät Asetukset > Kurssin ylläpito > Varmuuskopiointi tai Palauta. Varmuuskopioinnissa voidaan valita mitä kaikkea kurssilta halutaan mukaan kopioon. Palautuksessa voidaan myös jättää varmuuskopiotiedostosta joitakin osia tarvittaessa pois.
Tarkempia tietoja varmuuskopioista on sivulla Varmuuskopionti ja palauttaminen.

Kurssin arkistoiminen tai poistaminen

Kurssi voidaan siirtää esim. erilliseen piilotettuun 'arkistoidut kurssit' kategoriaan, jolloin kurssin suorituksiin ja merkintöihin on helppo palata tarvittaessa myöhemmin. Toinen arkistointitapa on ottaa kurssista kopio ja tallentaa kopiotiedosto jonnekin arkistointia varten. Näin tiedot ovat tallessa ja voidaan tarvittaessa palauttaa myöhemmin Moodleen.

Jos koko kurssi halutaan poistaa, täytyy ensin varmistaa ettei mitään kurssin tapahtumia, tiedostoja, tehtäviä, suorituksia ym. ole tarpeen enää säilyttää. Yleensä opettajalla ei ole kurssin poisto-oikeutta. Lopullisen poistamisen hoitaa Moodlen ylläpitäjä. Kurssin poistaminen tapahtuu samassa paikassa kuin kurssien lisääminen: Asetukset > Sivuston hallinta > Kurssit > Lisää/muokkaa kursseja. Poistaminen tapahtuu navigoimalla kategoriaan, jossa kurssi sijaitsee, ja klikkaamalla kyseisen kurssin kohdalla Muokkaa-sarakkeen Poista-ikonia.

Moodlen versiossa 3.1 on uusi toiminto Roskakori. Kun kurssi poistetaan edellä kuvatulla tavalla, se siirtyy kategorian roskakoriin. Kurssi säilyy roskakorissa oletusarvoisesti 7 vuorokautta, mutta ylläpitäjä voi muuttaa tätä aikaa. Poistetun kurssin voi palauttaa kategorian Roskakori-näkymässä kurssin kohdalla Palauta-valinnalla.  Kurssin voi myös poistaa pysyvästi roskakorin Poista-valinnalla.  Huom!  Sivuston ylläpitoasetuksissa voidaan valita, näkyykö kategorian roskakori kategorian Asetukset-valikossa aina vai vain silloin, kun siellä on poistettuja aineistoja. Kurssin sisällä on vastaava toiminta, joka tallettaa kurssin sisällöstä poistetut aineistot tai aktiviteetit kurssin roskakoriin.