SCORM

SCORM = Shareable Content Object Reference Model: joukko digitaalisen oppimateriaalin standardeja ja määrityksiä.

SCORM-paketit luodaan oppimisympäristön ulkopuolella, joten tässä ohjeessa ei voida käsitellä niiden sisältöjen luomista.

SCORM-paketti on kokoelma tiedostoja, jotka on paketoitu SCORM-standardien mukaisesti. Tämä mahdollistaa verkkopohjaisen oppimateriaalin uudelleenkäytön ja toimivuuden eri järjestelmissä. SCORM-aktiviteetilla lataat SCORM- ja AICC-paketteja kurssialueelle.

Moodle tukee SCORMin versiota 1.2.

Paketin sisältö on yleensä useita sivuja ja niiden välisiä navigaatioita. Sisällön esittämiseen on useita vaihtoehtoja, kuten ponnahdusikkuna, sisällysluettelo ja navigaatiopainikkeet. SCORM-aktiviteetit sisältävät yleensä kysymyksiä ja arvosanat näkyvät arviointikirjassa (mikäli SCORM on rakennettu siten että se välittää arvosanatietoja).

SCORM-aktiviteettia voi käyttää esimerkiksi

 • multimediasisältöjen ja animaatioiden esittämiseen
 • arviointivälineenä

SCORM-paketin lisääminen

 1. Valitse Muokkaustila päälle joko Asetukset-lohkosta tai kurssisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta.
 2. Napsauta Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä haluamassasi kohtaa kurssia.
  Esiin tulee ikkuna, jossa listataan saatavana olevat aktiviteetit.
 3. Valitse SCORM.
 4. Napsauta Lisää -painiketta.

Esiin tulee sivu Lisätään uusi SCORM-paketti kohtaan (osion nimi), jolla määritetään tehtävän sisältö ja asetukset.

Tärkeimmät asetukset

Yleiset

 • Nimi näkyy kurssin etusivulla ja arvoijan raportilla (arvioinnit-sivu)
 • Kuvaus sisältää tarkemman tehtävänannon ja se on mahdollista näyttää myös kurssin etusivulla.

Paketti

 • Tiedostopaketti SCORM-aineisto ladataan ZIP-tiedostona Moodleen, ZIP-tiedostoa ei tarvitse purkaa.

Näkyvyyteen liittyvät asetukset

 • Näytä paketti (nykyisessä vai uudessa ikkunassa). Tässä on mahdollista säätää SCORM-ikkunan kokoa ja muita ominaisuuksia. Näytä lisää... -linkki avaa enemmän valintoja nähtäväksi.

Opiskelijoiden edistyminen

Riippuen siitä miten SCORM-aineisto on rakennettu se voi osata välittää Moodlelle arvosanatiedon esim. 0-100, 0/1 tai merkinnät "Läpäisty" ja/tai "Valmis".

Numeraaliset arvosanatiedot näkyvät arvioijan raportilla eli arvionnit-sivulla, läpäisty/valmis -merkinnät näkyvät ainoastaan SCORMin sisäisellä raportilla.

Sekä numeraalisen arvosanatiedon että läpäisty/valmis merkintöjen perusteella voidaan kuitenkin seurata ovatko opiskelijat suorittaneet aineiston suoritusten seurannan näkökulmasta. Halutut asetukset määritellään "opiskelijoiden edistyminen otsikon alla".  

Kun ko. otsikon alla seurataan merkintää "läpäisty" tai "valmis" eli vaikka SCORM ei välittäisi ollenkaan arvosanatietoja Moodlelle niin opiskelija saa "suoritettu"-merkinnän kurssin "Aktiviteettien suoritus"-raportille (vaikka arvioijan raportilla hänellä näkyykin arvosanatieto 0,00). 

Alla olevissa esimerkkikuvissa Golf scormista saa arvosanan 0-100, completed/valmis ja läpäisty/passed-SCORMeista saa ainoastaan valmis tai läpäisty -merkinnät.

Kurssin "Arvioijan raportin" näkymä jossa näkyvät numeraaliset arvosanat Golf-SCORM -aineistolle, mutta läpäisty/valmis SCORMeille ei näy arvosanaa.

Kurssin "aktiviteettin suoritus" -raportti jossa kaikki ko. SCORM-aineistot näkyvät suoritettuna

Näkymä Completed -SCORMin sisäiseltä raportilta:

Muut asetukset

Loput SCORMin asetukset ovat samanlaisia, kuin muissa aktiviteeteissa. Saat asetuksiin liittyvät ohjeet esiin napasauttamalla niiden vieresä olevia kysymysmerkki-ikoneita.